Το 2021 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά για το ασφαλιστικό σύστημα όχι τόσο λόγω της πανδημίας που συσσωρεύει νέα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, αλλά λόγω της καταστροφικής πολιτικής που συνεχίζει να ακολουθεί ο υπουργός Εργασίας
Το 2021 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά για το ασφαλιστικό σύστημα όχι τόσο λόγω της πανδημίας που συσσωρεύει νέα χρέη προς τον ΕΦΚΑ (ήδη η νέα «τρύπα» στα έσοδα του υπερταμείου υπολογίζεται στο 20% των προβλεπόμενων εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές), αλλά λόγω της καταστροφικής πολιτικής που συνεχίζει να ακολουθεί ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.
Τους τελευταίους 18 μήνες που επέστρεψε στο υπουργείο Εργασίας, με απόλυτα δική του ευθύνη έχει χαθεί ήδη το 70% του καταγεγραμμένου πλεονάσματος του ΕΦΚΑ (2 δισ. το 2019), οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν εκτοξευτεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα, όπως επιβεβαιώνει η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν 497 εκατ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου αφορούν τις συντάξεις, ενώ άλλα 156 εκατ. ευρώ είναι οι υποχρεώσεις των ταμείων προς τρίτους.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν ειδικοί της ασφάλισης, υπάρχουν ακόμα 62.400 συντάξεις τις οποίες ο ΕΦΚΑ και ο υπουργός Εργασίας συνεχίζουν να… αγνοούν και οι οποίες ανεβάζουν τις υποχρεώσεις του Δημοσίου κατά 600 εκατ. ευρώ!
Με βάση τα τελευταία στοιχεία (που έδωσε το υπουργείο Εργασίας στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή) εκκρεμούν 180.000 κύριες συντάξεις, περίπου 125.000 επικουρικές συντάξεις (ταμεία όπως των εμποροϋπαλλήλων εξετάζουν ακόμα τις αιτήσεις του 2016) και 60.000 εφάπαξ.
Οι ειδικοί προσθέτουν άλλες περίπου 30.000 συντάξεις σε εκκρεμότητα που αφορούν το τελευταίο δίμηνο του 2020 (Νοέμβριος – Δεκέμβριος) αλλά και τις μονίμως… αόρατες «διπλές» συντάξεις που «λιμνάζουν» πάνω από πέντε χρόνια, αυξάνοντας το «κρυφό» χρέος του ΕΦΚΑ κατά 600 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώνουν, 62.000 ασφαλισμένοι που έχουν παράλληλη ασφάλιση και δικαιούνται προσαύξηση σύνταξης αναμένουν αυτή την αναπροσαρμογή από τον Μάιο του 2016.
Πρόκειται για γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν ασφάλιση Δημοσίου και ΤΣΑΥ, δικηγόρους ή μηχανικούς του Δημοσίου ή εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ. Κι αυτό γιατί εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, που άλλαξε ο υπολογισμός της δεύτερης ασφάλισης, δεν έχει εκδοθεί ο αλγόριθμος υπολογισμού της προσαύξησης (0,075% για κάθε επιπλέον μονάδα ασφάλιστρων τον χρόνο σύμφωνα με τον Νόμο 4387/16).
Σε αναμονή μέχρι και πέντε χρόνια
Το ΕΝΔΙΣΥ υπολογίζει τους εν αναμονή συνταξιούχους της παράλληλης ασφάλισης σε 62.400 πολίτες. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το ποσό των 600 εκατ. ευρώ δεν περιελήφθη στις προβλεπόμενες δαπάνες των εκκρεμών συντάξεων που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας.
Επίσης, στην επιστολή του Δικτύου προς τον υπουργό Εργασίας αναφέρεται πως, παρότι η νομοθεσία του 2016 (Ν. 4387) προέβλεψε την προσμέτρηση του παράλληλου χρόνου για τον οποίο είχαν καταβληθεί εισφορές με μια προσαύξηση 0,075% στον συντελεστή αναπλήρωσης και καθόρισε ότι αυτή η προσμέτρηση πρέπει να ληφθεί υπόψη και στον επανυπολογισμό των συντάξεων (για τους παλιούς ασφαλισμένους), ουδέποτε εφαρμόστηκε, αν και έχουν εκδοθεί πέντε διαφορετικές εγκύκλιοι, με την τελευταία στις 17 Νοεμβρίου.
Αντιθέτως, ο ΕΦΚΑ ζητεί από τους υποψήφιους συνταξιούχους να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις για διαγραφή του παράλληλου χρόνου σαν να μην μεσολάβησε ποτέ σχετική νομοθεσία.
Το ΕΝΔΙΣΥ ζητεί από τον υπουργό Εργασίας να εφαρμόσει τον νόμο και:
* Να συμπεριληφθούν και οι ήδη συνταξιούχοι πριν από την ψήφιση του νόμου, των οποίων η παράλληλη σύνταξη είναι ακόμα σε εκκρεμότητα (όπως προβλέπει ήδη ο Ν. 4387/2016).
* Να γίνει επανυπολογισμός των συντάξεων και επί των παράλληλων συντάξεων.
* Να αναρτηθούν ενημερωτικά σημειώματα με τα πλήρη στοιχεία, ώστε να γνωρίζουν και οι ασφαλισμένοι σε δύο ταμεία ποια είναι η πραγματική εικόνα της προσωπικής τους διαφοράς από 1.1.2019.